image/svg+xml
Aura

Beter presenteren: 6 tips

By:

Beter presenteren: 6 tips. Heel wat mensen -waaronder ook professionals- ervaren moeilijkheden wanneer ze een presentatie moeten geven. Vooral het onder controle krijgen van podiumstress, een correcte lichaamstaal hanteren en de aandacht van het publiek trekken en behouden blijken pijnpunten. Aan het woord is storytellingcoach Sylvie Verleye.

Beter presenteren: 6 tips hieronder (die bovendien ook in hun geheel gepubliceerd werden in een artikel in het Trends Style magazine) helpen je meteen om je presentatietechnieken naar het volgende niveau te tillen:

Begin met het verhaal

Elk verhaal heeft een duidelijke structuur nodig, maar helaas houden veel mensen nog steeds krampachtig vast aan de klassieke structuur. Daarin breng je eerst een korte inhoud, vervolgens je uiteenzetting en ten slotte een korte samenvatting. Kies je voor een meer flexibele structuur, dan kan je eventuele tijdsproblemen makkelijker counteren zonder verlies aan kwaliteit.

De basis van je verhaal is een pitch

Reken steeds 4 à 5 minuten voor de basis van je verhaal, onafhankelijk van de totale spreektijd die je toegewezen kreeg. Het is de bedoeling dat het publiek de kern van je basisverhaal, mee naar huis neemt. Die kern bestaat uit dan uit enkele kernzinnen. Idealiter zijn dat er drie, al kan je daar licht van afwijken.

Leer van TED Talks

Ondertussen heb je reeds begrepen dat je de klassieke presentatiestructuur beter vervangt met de vijfminutenpresentatie. Je presentatie komt daardoor niet alleen vlotter over, ze is ook beter behapbaar voor je publiek. Op TED.com vind je tal van goede voorbeelden die hieraan voldoen. Zo zie je meteen zelf in dat je op 5 minuten best wel wat kunt uitleggen!

Storytelling

Om de aandacht van het publiek te trekken en te behouden, begin je best met een verhaal. Dat hoeft, zeker in een professionele context, heus niet altijd een persoonlijk verhaal te zijn. Het is handig als je daarbij gebruik maakt van tijdsindicaties. Spreek je gedurende een langere tijdspanne, dan is het aangewezen om feiten en cijfers aan te vullen met voorbeelden uit de praktijk. Anders verzwakt de aandacht van je publiek hoe langer hoe meer.

Wees kritisch voor je presentatie en maak het verschil

Om het verhaal te vinden achter de bedrijfspresentatie, ga je het best na wat je bedrijf uniek maakt. Met andere woorden: wat is jouw concurrentieel voordeel? Dat geldt trouwens ook voor presentaties die heel wat functioneler zijn -denk aan maandelijkse rapporteringscijfers etc. De belangrijkste cijfers vormen dan je rode draad, of net de acties die volgens jou ondernomen moeten worden. Op deze manier maak je met elke presentatie een verschil en kan je de echte doelstellingen achter de presentatie bereiken

Maak oogconnectie in plaats van oogcontact

Bewust aandacht hebben voor je publiek ook al ben je zenuwachtig, is een noodzaak als je hen effectief wil betrekken bij je presentatie. Doe gerust alsof je wel vol zelfvertrouwen vooraan staat en zoek bewust naar contact met je publiek. Zo kom je immers krachtig over.

Voor meer informatie kan je ons steeds vrijblijvend contacteren op info@herculeanalliance.com.