image/svg+xml
Aura

5 sleutels voor een gezond bedrijf

By:

5 sleutels voor een gezond bedrijf. Intuïtief durven we gauw aannemen dat gezondheid eerder een privézaak dan een bedrijfsaangelegenheid is. De werkelijkheid is echter heel wat complexer en biedt bedrijven die gezondheid op het werk stimuleren, kansen om hun personeelsbestand optimaal te benutten. Ook voor de werknemers zelf, zijn de voordelen legio.

De vraag blijft hoe een bedrijf -of het nu gaat over een start-up, een kmo of een multinational- gezondheid op het werk kan stimuleren. We selecteerden 5 concrete tips over hoe je een geslaagd welzijnsprogramma kunt uitwerken uit het interview.

1 Betrek je medewerkers

Welke elementen zijn essentieel binnen een zinvol bedrijfsprogramma rond gezondheid? Alles begint bij de waarom-vraag. Maak je medewerkers duidelijk waarom je als bedrijf inzet op gezondheid en beweging. Het heeft weinig zin om out of the blue een project te organiseren dat helemaal losstaat van de visie van het bedrijf.

2 Walk your talk

Uiteraard heeft een gezondheidsprogramma de grootste slaagkans als de leidinggevenden tonen dat ze het thema zelf ook belangrijk vinden. Het is de top die de toon zet. Lukt dat niet, dan is dat ook geen onoverkomelijk probleem. De beste ideeën komen trouwens vaak niet van bovenaf, maar ontstaan bottom-up. De mooiste initiatieven rond sport en beweging ontstaan vanuit goesting en enthousiasme.

3 Begin laagdrempelig en focus op believers

Als iemand interesse toont om mee te werken, is het aan de leidinggevenden om dat meteen op te pikken. Laat hen mee nadenken en beslissen over de richting van het project. Deze early adopters zijn als trekkers van onschatbare waarde. Zij kunnen collega’s warm maken, weten wat er leeft onder de collega’s en spreken dezelfde taal. Zo creëer je na verloop van tijd een hechte community . Samen bewegen, schept verbinding.

4 Wees creatief

Ook kleinere bedrijven -met kleinere budgetten- kunnen fantastische welzijnsprogramma’s opzetten. Met 5.000 tot 10.000 euro kan je, mits wat creativiteit, al veel in gang zetten. Het voordeel van kmo’s is dat ze meestal heel flexibel zijn. In grote bedrijven heb je een veel breder medewerkersveld en een loggere structuur. Vaak ervaren we in kmo’s ook veel goodwill en boeken we sneller resultaten. Wij willen als coach niet alles in handen nemen. Onze functie bestaat vooral uit inspireren, concepten aanbrengen en meettools voorzien. Als iemand over de middag een yogasessie wil geven of een kookploeg opstarten met gezonde gerechten, kan dat perfect met eigen medewerkers of lokale aanbieders.

5 Mik op bewustwording en gedragsverandering

Soms worden initiatieven die niet meteen aanslaan, al snel weer afgevoerd, in plaats van na te gaan waar het fout loopt en bij te sturen. Je moet altijd weer opnieuw durven beginnen en op hetzelfde nageltje blijven slaan. Per definitie vergt dat tijd. Bovendien kan dat enkel slagen als je, samen met het bedrijf, een strategische visie hebt ontwikkeld.

Op zoek naar meer tips dan deze 5 sleutels voor een gezond bedrijf? Contacteer ons vrijblijvend en we bekijken de mogelijkheden voor uw organisatie graag samen.