image/svg+xml
Aura

De bevrijdende kracht van eerlijkheid

By:

De bevrijdende kracht van eerlijkheid. Heb je ooit een leugen verteld? Een kleine leugen? Een leugen om bestwil zoals we dat noemen? Een leugen die je vertelt om ernstige gevolgen, pijn of onrust te voorkomen, maar die uiteindelijk zelf voor ernstige gevolgen zorgde? Dit doen we elke dag, weliswaar onbewust, bij onszelf. We willen de échte waarheid niet weten, zien of horen, omdat we pijn, onrust en ernstige gevolgen liefst vermijden. Zou het niet beter zijn voor onszelf om de waarheid te aanvaarden, in plaats van de schijn op te houden? Jezelf veranderen begint met eerlijk zijn tegen jezelf. Wat voor zin heeft een leven dat voor de meerderheid is opgemaakt uit leugens en bedrog? Het is niet jouw leven, het is niet wie jij bent en zo een leven leiden maakt jou niet gelukkig.

Waarover zouden we nu écht eerlijk moeten zijn tegen onszelf?

Om eerlijk te zijn: over alles. Ik begrijp je reactie: “Ik ben eerlijk tegen mezelf.” Maar ben je echt, écht eerlijk? Om zelf écht eerlijk te zijn: je bent niet eerlijk. Helaas is dit normaal, want we worden door de maatschappij beïnvloed om niet eerlijk te zijn.

Waarom is het zo moeilijk om eerlijk te zijn tegen onszelf?

Televisie, sociale media, reclame, magazines, verwachtingen, familie, cultuur, opvoeding en zo veel andere zaken beïnvloeden ons van kinds af aan en dwingen ons om op een bepaalde manier te leven. De waarheid is echter dat we allemaal verschillend zijn. Niet iedereen wil hetzelfde. We gaan een bepaalde richting uit, maar de maatschappij trekt ons naar de andere kant. We moeten op school zo’n hoog mogelijke resultaten boeken, we moeten er op een bepaalde manier uitzien, we moeten een bepaalde job uitvoeren,… we kunnen niet zomaar kiezen wie of wat we willen zijn. We zijn allemaal voorgeprogrammeerd door de maatschappij en door wat anderen van ons denken. Hierdoor vergeten we onszelf en wat we werkelijk willen.

elijah-o-donell-392340
Foto door Elijah O’Donnell

Waarom is het zo belangrijk om eerlijk te zijn met jezelf?

Als je helemaal eerlijk bent met jezelf zal je een bepaald niveau van zelfbewustzijn bereiken waarbij je in staat bent om jezelf te vormen en te creëren tot wie je echt wil zijn. Je zal je sterktes en zwaktes kennen en in staat zijn om jezelf te ontgrendelen en van jezelf te houden.

Klinkt het aantrekkelijk? Laten we eens dieper ingaan op hoe we eerlijkheid tegenover onszelf kunnen bereiken.

Er zijn drie stappen die je moet doorlopen over elke gedachte of gevoel die je geest meer dan 3 keer per dag kruisen. Wanneer een bepaalde gedachte je geest meer dan drie keer per dag kruist, is het hoogstwaarschijnlijk een excuus of een leugen.

  1. Luister

Neem de tijd om echt te luisteren naar je gedachten. Analyseer ze, denk erover na en probeer erachter te komen wat ze werkelijk betekenen. De beste manier is om je gedachten op te schrijven en ze gedetailleerd te analyseren op papier. Een voorbeeld: ik ben te moe om naar de sportschool te gaan, maar ben ik echt te moe? Ben ik niet gewoon verveeld in de sportschool?

      2.  Accepteer het

Als je niet houdt van de sportschool, accepteer het dan. Je moet geen dingen doen die je niet graag doet. Het leven is hier immers te kort voor. In plaats van dingen met tegenzin te doen, kan je beter eerlijk zijn tegen jezelf, je gedachten aanvaarden en er in vrede mee leven.

      3. Pas je aan

Probeer je echte gevoelens en gedachten niet te veranderen. Het is je innerlijke stem die de waarheid spreekt, pas je ernaar aan. Vind een manier om wat je echt voelt te combineren met wat je belangrijk vindt. Wil je er dus goed uitzien maar niet naar de sportschool gaan? Ga dan op zoek naar een manier van training die je wel leuk vindt.

Wees eerlijk met jezelf. Luister naar je innerlijke stem om te ontdekken wat je echt denkt en voelt. Luister, accepteer, pas je aan en onthoud wat écht eerlijk zijn met je doet. Eerlijk zijn zorgt ervoor dat je je innerlijke waarheden kan ontdekken. Jezelf vrij voelen resulteert in liefde voor jezelf. Van jezelf houden zorgt ervoor dat je van het leven houdt en van het leven houden brengt geluk, voldoening en vreugde! Dat is de bevrijdende kracht van eerlijkheid.

Een artikel geschreven door Maitha E. Coninx – Life Coach en auteur van het boek: Maitha’s Way Of Life.

MAITHA’S WAY OF LIFE, A 12-WEEK PROGRAM TO A MORE HAPPY, FULFILLED AND COLORFUL LIFESTYLE!