Wat is nu nog gezond, 10 tips om gezonder te eten! Gezond eten? Wat is dat nu precies? Wat moeten we nu nog geloven van alles wat in de media verschijnt? Om ons correct te informeren, verzamelde VIGEZ ( =Vlaams Instituut Gezond Leven) de nodige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding –wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter?– in de nieuwe voedingsdriehoek. De voedingsdriehoek geeft een richtlijn die haalbaar is voor iedereen op lange termijn (ook naar duurzaamheid toe).
Meer info over de voedingsdriehoek lees je op www.vigez.be. Wat is nu nog gezond, 10 tips om gezonder te eten kan je hieronder vinden! Werk stapsgewijs. Probeer deze week al 1 tip ter harte te nemen en bouw rustig op.
1) Kies vooral voor plantaardige, onbewerkte producten
Plantaardige voedingsmiddelen bieden het grootste gezondheidsvoordeel. Eet volop groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Vul in kleinere hoeveelheden aan met noten/zaden en plantaardige olie en andere vetstoffen rijk aan onverzadigde vetzuren ( =gezonde vetten).
2) Beperk de inname van producten van dierlijke oorsprong
Je hoeft vlees, kaas en andere dierlijke producten niet volledig van je menu te schrappen. Maar beperk je tot kleine(re) porties. Varieer tussen rood vlees (biefstuk), vis, gevogelte en plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten of tofu.
3) Drink vooral water
Water is nog altijd de beste dorstlesser. Daarom prijkt het in deze nieuwe, omgekeerde driehoek, helemaal bovenaan. Thee of koffie, weliswaar zonder suiker, vormen mogelijke alternatieven.
4) Kies zo weinig mogelijk voor bewerkte producten
Snoep, koeken, chips, pizza, frieten, frisdrank, wijn en bier hebben geen enkele meerwaarde voor het lichaam. Deze producten bevatten vaak veel witte bloem, suiker, vet, zout of alcohol.
5) Varieer en zoek gezonde alternatieven
Elke dag hetzelfde eten wordt al snel eentonig. Kies, bijvoorbeeld, dagelijks een andere seizoengroente of opteer voor groenten en fruit die in promotie staan. Vervang de minder gezonde producten door de gezonde variant: koop volkorenbrood in plaats van wit brood.
6) Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen
Las –indien mogelijk– vaste eetmomenten in. Kies voor 3 hoofdmaaltijden en 3 gezonde tussendoortjes. Probeer in gezelschap te eten en neem aan tafel je tijd. Geef als ouder het goede voorbeeld aan je kinderen.
7) Eet bewust en met mate
Ga af op je ‘buikgevoel’ en stop zeker voor je verzadigd bent. Neem kleinere porties van wat minder gezond is.
8) Pas je omgeving aan
Pas je omgeving aan zodat de gezonde keuze voor de hand ligt en de ongezonde keuze moeilijker wordt. Leg fruit in het zicht en bewaar geen snoep of koeken op kantoor. Maak vooral tijd om ’s morgens je gezonde tussendoortjes mee te nemen naar het werk. Zo zal je minder gemakkelijk in de verleiding komen om iets te nemen uit de snoepautomaat. Wees het ongezonde snackgedrag te slim af.
9) Werk stapsgewijs
Moet je van vandaag op morgen prompt je hele eetpatroon omgooien? Zeker niet! Elke kleine verandering in je eetgewoonte is een stap vooruit. Stel jezelf vooral een haalbaar doel.
10) Geniet van wat je eet!
Ga voor de gezonde keuze, maar gun jezelf af en toe ook eens een minder gezonde uitspatting. Blijf dan wel bewust van de frequentie (niet te vaak) en portiegrootte (niet te veel). Zorg gewoon voor een goed evenwicht.
#YourHealthMatters
Bron: Vigez https://www.gezondleven.be/