image/svg+xml
Aura

Wat is visceraal vet (en is het schadelijk voor je gezondheid)?

By:

Wat is visceraal vet (en is het schadelijk voor je gezondheid)? Overgewicht houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Meer bepaald het visceraal vet blijkt de grote boosdoener te zijn. Visceraal vet is het vet dat zich diep in de buik rond de organen nestelt. Vraag is dus: Hoe kunnen we deze verborgen vijand aanpakken? Hoe kunnen we vet rond de organen verbranden?

visceral fat tanita

1.Voeding: calorieverbruik > calorie-inname

De meest voor de hand liggende remedie is een gezond en evenwichtig eetpatroon, met veel groenten en fruit. Kies voor mager vlees of vis. Tracht de verzadigde vetten (gehakt, chips,…) te vervangen door onverzadigde vetten (noten, olijfolie, vette vis,…). Vermijd vooral snelle en enkelvoudige suikers zoals frisdranken, koeken, … en geef voorrang aan trage en meervoudige suikers met een hoog vezelgehalte (bv bruin of volkoren brood).

  • Conclusie: Eet en drink gezond om aan de risico’s van visceraal vet te ontsnappen. Het verminderen van je portiegroottes, de totale calorieën en de hoeveelheid verzadigd vet helpen je je gewicht onder controle te houden.
  • Beperk tevens het alcoholgebruik, want dat is nefast voor het buikvet.
  • Let tevens op voor trans- of geharde vetten, die je onder meer in chocopasta veelvuldig aantreft.
  • Hoeveel en wat je eet heeft een directe invloed op je gewicht en visceraal vet. Zorg ervoor dat je altijd meer calorieën verbruikt dan dat je inneemt. Enkel op deze manier zal het lichaam zijn vetreserves aanspreken. Eet zeker ook niet te weinig, want hierdoor vergroot je de kans op spierafbraak. Streef naar een verschil tussen calorie-inname en -opname van ongeveer 500 kcal/dag

2.Beweeg voldoende om het buikvet kwijt te spelen.

Daarbij helpen ook verstevigingsoefeningen, gecombineerd met cardio-oefeningen. Het effect van HIIT-trainingen (= High Intensity Interval Training) op het verbranden van visceraal vet wordt in verschillende studies zwart op wit aangetoond. Voorbeeld: start met 50 Jumping Jacks en vervolg met 30 squats. Herhaal deze reeks 2x. Bouw op zonder je te forceren (start, bijvoorbeeld, met de helft van de vooropgestelde herhalingen) en las tussendoor voldoende rust in.

hiit oefeningen

Verhoog in eerste instantie je metabolisme. Als je te veel kcal inneemt zonder ze voldoende te verbranden, worden ze omgezet in vetcellen. Calorieën verbruik je tijdens lichaamsinspanningen. Vandaar het belang om gedurende de dag geregeld te bewegen en je conditie op te bouwen door de intensiteit geleidelijk te verhogen. De combinatie van meer bewegen gedurende de dag en sporten aan een hogere intensiteit is een cruciale stap naar een fittere en gezondere levensstijl. Door geregeld te bewegen en te sporten stimuleer je de vetverbranding, in het bijzonder het visceraal vet.

3.Rust en recuperatie

Voldoende rust helpt bovendien in de strijd tegen stress, die op zijn beurt de gewichtscontrole in het gedrang brengt. Immers, in stresssituaties maakt het lichaam het hormoon cortisol aan dat in verband wordt gebracht met het opstapelen van visceraal vet.

Slaap voldoende. Streef naar een minimum van 6 uur kwaliteitsvolle slaap. Te weinig slaap heeft een negatieve invloed op ons gewicht. Wie onvoldoende lang in zijn bed vertoeft, heeft namelijk de neiging meer en vooral vetrijker te eten. Met alle gevolgen vandien voor het gewicht, het vetpercentage en visceraal vet.

4.Blijf gemotiveerd

Op een gezonde manier vermageren is een langdurig proces. Verwacht geen spectaculaire verbeteringen na 1 week. Blijf gemotiveerd en wees realistisch in de doelstellingen die je stelt. Elke kleine verbetering is een enorme stap vooruit en wees hier dan ook terecht trots op.