Een gezond sportontbijt.
image/svg+xml
Aura

Een gezond sportontbijt

By:

Een gezond sportontbijt. Tijdens het sporten verbrand je heel wat calorieën. Na het sporten is het dus belangrijk om de energiereserves weer aan te vullen. Laat je daarbij leiden door de principes van gezonde voeding, ook al heeft een sporter – meer specifiek duursporters – af en toe nood aan bepaalde specifieke voedingstoffen:

  • Vooraleer je een inspanning van lange duur aanvangt, is een koolhydraatrijk sportontbijt onontbeerlijk. Koolhydraten vormen immers de brandstof voor de spieren. Het aantal koolhydraten is uiteraard variabel en hangt af van het individu en de geleverde inspanning. Kies als sportontbijt voor een mix van trage koolhydraten (brood, havermout) en snelle koolhydraten (fruit, confituur op witte boterham).
  • Zorg ook voor een hogere inname van eiwitten. Zij stimuleren niet alleen de groei van de spieren, maar ook het herstel ervan na de geleverde inspanning. Te weinig eiwitten (en koolhydraten) leiden tot spierafbraak. Eiwitten bevinden zich in vlees, vis, melk- en sojaproducten, eieren, brood en graanproducten, peulvruchten, groenten,…
  • Vul je vochtbalans optimaal aan. Doe dit met water, thee of koffie. Streef naar een evenwicht tussen drankinname en vochtverlies.
  • Neem voldoende vitaminen en mineralen op door dagelijks een ruime portie groenten en enkele stukken fruit te eten.

Een voorbeeld van een gezond sportontbijt: een kom havermout met kwark, één stuk fruit (appel, banaan,…), aangevuld met enkele noten (= gezonde vetten) en zaden. Heb je nog een extra training ingepland in de voormiddag, dan neem je best niet al te veel zaden (en noten) op in je ontbijt. Deze voedingsstoffen vertragen namelijk de maaglediging.

Aangezien je tijdens je slaap veel vocht verliest, is het aangewezen om voor het ontbijt een stevig glas water te drinken.