image/svg+xml
Aura

Slaap: het ultieme statussymbool

By:

Slaap: het ultieme statussymbool. “Sleep is the cousin of death”, je hebt deze zin ongetwijfeld al eens gehoord, maar als het aan The New York Times ligt, is slaap tegenwoordig eerder een statussymbool. Meer slaap staat volgens de krant immers gelijk aan meer succes.

Al jarenlang tonen meerdere studies aan hoe slechte slaap niet alleen je immuunsysteem verzwakt, maar ook je geheugen en je vermogen om te leren. Te weinig slaap draagt bij tot depressies, mentale stoornissen, obesitas, diabetes en zelfs kanker. In dit perspectief wordt snel duidelijk hoe waardevol slaap echt is.

Afbeeldingsresultaat voor sleep gif

Recentelijk rezen verschillende slaap projecten uit de grond, gaande van hoofdbanden die slaap opwekken, tot directe stimulatie als een genezing voor slapeloosheid. Ze houden rekening met wat we al dan niet nodig hebben.

Enkele voorbeelden:

  • In Parijs investeerde ingenieur in computerwetenschappen Hugo Mercier, in geluidsgolven. Hij haalde meer dan 10 miljoen dollar op om een hoofdband te maken die geluidsgolven gebruikt om slaap te veroorzaken. Zijn uitvinding, Dreem, zou tegen deze zomer te koop zijn.
  • Ben Olsen, een Australische ondernemer, hoopt om eveneens tegen de zomer Thim te introduceren, een gadget dat je om je vinger draagt. Het maakt gebruik van geluid om je een uur lang om de drie minuten wakker te maken, net voordat je gaat slapen. Raar maar waar: slaapverstoringen kunnen blijkbaar slaapstoornissen genezen.
  • De Ghost Pillow, met “thermo-gevoeligheidstechnologie”, is een kussen dat ontwikkeld is om je hoofd koel te houden. Uit de getuigenissen kunnen we afleiden dat het ontzettend comfortabel is.

Al die nieuwigheden tonen aan dat het belang van voldoende slaap steeds meer wordt onderkend. Wie voldoende slaapt, zal minder problemen hebben met het stofwisselingssysteem. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker kan afvallen. Voldoende nachtrust zorgt ervoor dat de hersenen naar volle capaciteiten functioneren, waardoor ze beter aangeven wanneer je honger hebt. Uit onderzoek blijkt dat personen die dagelijks voldoende slapen hun gewicht beter onder controle hebben. Slaaptekort veroorzaakt een slechte balans in de hormoonhuishouding. Dit kan leiden tot gewichtstoename, dankzij een teveel aan cortisol, dat ervoor zorgt dat je een voortdurende drang naar eten voelt.

Genoeg slapen is dus ontzettend belangrijk voor je lichaam en geest. Tijdens je slaap verwerken je hersenen alle prikkels, informatie en emoties van de dag. Je hersencellen herstellen zich. Slaap je te weinig? De een krijgt donkere kringen onder de ogen, een ander is minder geconcentreerd en sneller geïrriteerd. Sommige mensen kunnen wartaal uitslaan of overdreven emotioneel reageren op banale zaken. Indien je dit niet herkent slaap je waarschijnlijk wel voldoende.

Herken je dit wel? Ook Herculean Alliance kan je helpen met je slaapstoornissen. Contacteer ons op info@herculeanalliance.com voor een betere nachtrust.