image/svg+xml
Aura

Sportief worden, hoe begin je daar aan?

Sportief worden, hoe begin je daar aan? Je wilt veranderen. Je wilt sportiever worden. Je wilt een strakker lichaam of een betere conditie. Liefst wil je ook nog wat gewicht verliezen en de cellulitis mag weg. Goodbye bierbuik, hello sixpack.

Het blijkt niet zo gemakkelijk te zijn om excuses aan de kant te schuiven en de weg in te slaan van verandering. Verandering in je eigen patroon is niet zo simpel. Het glas halfvol zien inplaats van half leeg gebeurt niet van vandaag op morgen. Verandering gebeurt niet zomaar. Denk maar aan het kopje koffie dat jij al jaren drinkt met dat ene suikerklontje in of hoe jij je eitje het liefste eet…

Sportief worden, hoe begin je daar aan? De theorie van ‘stages of change’ bevestigt dat dit patroon niet zo makkelijk te doorbreken valt. Deze theorie gaat over de verschillende stadia die je doorloopt om te veranderen. Iets aanpassen in je leven is best een moeilijke opgave. trap beeld stages of change

De ontkenningsfase: Dat is de fase waarin je lekker in de zetel zit met je zakje chips en niet echt beseft dat je misschien niet zo sportief bent. Je stelt je geen vragen bij je levensstijl en je ziet ook niet in dat je moet veranderen.

De fase van het besef: Je bedenkt je ineens: ik zou toch eens wat meer moeten sporten. Je maakt de plannen om in te schrijven in een fitnessclub, je spreekt er misschien vrienden over aan. Je beseft dat er iets moet veranderen. Maar hoe?

De ontdekkingsfase: Je gaat je voorbereiden. Je schrijft je in in een fitnessclub. Dat is de meestvoorkomende actie in dit stadium. Of waarschijnlijk heb je in dit stadium impulsief dit boek gekocht, bravo!

De actiefase: je gaat echt naar de fitnessclub om te trainenv of je gaat ook echt de principes die je in dit boek leert, toepassen. Je bent dus bezig met je eerste sportieve acties. Olé.

De fase van het volhouden: Nu komt het moeilijke deel. Volhouden. Onderhoud. Niet opgeven. Blijven doorzetten. De acties die je maakte, moet je ook volhouden en daardoor verander je je leven. Je leert in deze fase ook falen en dat mag. Je leert terug opstaan en je voelt dat je verandering hebt doorgevoerd. Proficiat!

Theorie Stages of change: the transtheoretical model (Prochaska & DiClemente, 1983, Prochaska, Di Clemente, & Norcross, 1992)
Beeld Klaartje De Buck van Letterwerf

Artikel van Functional Training netwerk – www.functionaltraining.be