image/svg+xml
Aura

Meer energie, minder calorieën

By:

Meer energie, minder calorieën. In de waan van de dag durven we onszelf al eens voorbij hollen. Voor we het beseffen is onze reservetank leeg en moeten we op zoek naar een adapter om onze batterijen weer op te laden. Hierbij enkele tips om in ons dagelijkse leven ons energieniveau op peil te houden.

Haal energie uit je voeding, maar let op wat je eet, hoe je eet en hoe je het eten klaarmaakt.

Start de dag met een stevig ontbijt, bestaande uit graanmengelingen als havermout en muesli in combinatie met magere yoghurt en vers fruit. Dit is cruciaal om vanaf de ochtend fit te zijn en je te wapenen tegen snelopkomende vermoeidheid.

Grijp voor je middag- of avondmaal eerder naar quinoa, zilvervliesrijst, aardappelen of volkorenpasta waarin heel veel duurzame koolhydraten, vitaminen, mineralen & voedingsvezels zitten. Eet voldoende rauwe groenten en fruit. Aangezien deze producten niet worden opgewarmd, behouden ze hun voedingswaarden. Indien je toch voor een warme maaltijd opteert, onthoud dan dat stomen beter is dan koken.

Probeer ook eens superfoods (bijvoorbeeld zeewier) of kiemen. Ze bevatten heel veel mineralen en vitamines. Bovendien lenen zij zich voor unieke, verrassende doch lekkere gerechten.

Gebruik meer energieversterkende ingrediënten. Gember, bijvoorbeeld. Een perfecte smaakmaker. Niet alleen als specerij, maar ook als thee. Gember stimuleert je spijsvertering en vermindert vermoeidheid.

Ga voor gezonde tussendoortjes, zoals wortel en komkommer, appels en bananen. Gedroogd fruit zoals rozijnen of noten vormen een makkelijk alternatief.

Probeer zuinig te zijn met producten die energie vreten in plaats van geven: koffie, bijvoorbeeld, of alcohol, snelle suikers (vb. in chocolade),rood vlees en melk. Vaak geven ze je korte energieshots, gevolgd door een ‘energiedip’, waardoor de drang naar energievreters weer opwelt. En zo is de cirkel snel rond.

Heel belangrijk: eet regelmatig. Nuttig ongeveer drie keer per dag een maaltijd en twee à drie gezonde snacks als tussendoortje. Ze zorgen voor meer energie, minder calorieën. Deze regelmaat zorgt ervoor dat je suikerspiegel stabiel blijft en je energieniveau geen pieken en dalen kent.

Haal energie uit jezelf

Naast je voeding, kan je ook heel wat energie halen uit je eigen lichaam.

Let op je ademhaling. Door geregeld op je ademhaling te focussen en diep in en uit te ademen, krijg je meer zuurstof in je bloed. Een goeie houding kan hierin sterk faciliteren. Relaxatieoefeningen nemen weinig tijd in beslag en kunnen op heel wat momenten van de dag worden uitgevoerd. Ze zorgen ervoor dat je meer ontspannen je dag kunt voortzetten.

Schenk tevens aandacht aan emoties en mentale energie. Je emotionele balans is meer in evenwicht zodra je doorheen je negatieve gevoelens kunt doordringen tot de onderliggende krachten. Mentaal kan je veel energie behouden door je te concentreren op één taak in plaats van op tien tegelijkertijd.

Zoek ook naar manieren om  dagelijks voldoende te bewegen. Kies een activiteit die bij je levensstijl en interesses past.

Zorg voor jezelf door voldoende herstel in te bouwen. Iedereen heeft wel eens een hele drukke periode op het werk. Dit is geen probleem, als je daarna wel heel bewust voldoende recuperatietijd inbouwt zodat je lichaam weer op zijn plooi kan komen. Ga op zoek naar jouw geschikte manier om te herstellen. Voor de een is dit een wandeling , een ander vindt zijn heil in een stomend bad of het lezen van een boek. Hoe dan ook is voldoende slaap een cruciale factor in het herstelproces.

Onze energie is niet oneindig, maar uit de juiste voeding en levensgewoontes kan je de nodige energie halen om je werk, hobby’s en (gezins)leven met plezier te (blijven) vervullen!

Bron: Sporta Magazine.