image/svg+xml
Aura

Stop met multitasken. Nu.

By:

Stop met multitasken. Nu. Enkele weken geleden werd ik uitgenodigd door Feeling magazine op een dames evenement georganiseerd op de Mercedes Lounge gedurende de Zoute Grand Prix. Een van de keynote speakers op het event was Professor Elke Geraerts, gespecialiseerd in Neuropsychologie en o.a. postdoctoral fellow bij Harvard en hoogleraar bij St Andrews. Elke is eveneens auteur van het fascinerende boek Het Nieuwe Mentaal.

Het Nieuwe Mentaal” is precies het boek dat ieder van ons nodig heeft. We worden namelijk momenteel blootgesteld aan een ernstige breincrisis, een van de voornaamste oorzaken van de huidige burn-out epidemie die naar schatting 10% van de werkbevolking treft. Als schuldigen van de breincrisis worden technologie en het flexibele werkrooster aangeduid, waardoor mentale rust kostbaar en zeldzaam wordt.

Geraerts:”Tegenwoordig is ons brein op drift. We worden opgeslorpt door de illusie van de dag. Dit leidt tot meer stress omdat we niks gedaan krijgen op lange termijn. Daardoor voelen we ons machteloos. Maar het goede nieuws is: we kunnen onszelf beschermen tegen stress en burn-out door ons brein te trainen en onze mentale veerkracht te versterken.

Om ons opnieuw te helpen focussen geeft Elke ons een aantal tips mee, de zogenaamde “hefbomen voor een weerbaar brein”. Want Stop met multitasken. Nu.

Dit zijn de belangrijkste hefbomen:

  1. Stop multitasking.
    Recent onderzoek toont aan dat er absoluut NIKS goed is aan multitasking. Multitaskers zijn 40% minder productief, terwijl ze de illusie hebben dat ze net meer doen. Los van het verlies van productiviteit is het eveneens onmogelijk om nieuwe informatie bewust te verwerken. Daarnaast geeft het ons ook de indruk dat we zelfcontrole verliezen. Hier hoef je mij persoonlijk alvast niet van te overtuigen. Ik ben nooit een multitasking fan geweest, dus ik ben persoonlijk blij dat dit niet meer bon ton is. Maar als het ons zo ongelukkig maakt, waarom blijven we er dan zo hardnekkig aan vasthouden? Simpel: omdat veel mensen nog steeds geloven dat ze het wel kunnen. Ze zijn er ook aan gewend, dus vergt het heel wat zelfcontrole om terug te gaan singletasken. Maar dat is een kwestie van zelftraining en dit kunnen we leren aan de hand van het boek.
  2. Jaag eerst op olifanten. Ga niet achter de konijnen aan.
    Prioriteiten stellen: dat is iets dat we moeten leren. To Do lijstjes maken ook. We hebben de neiging om To Do lijsten te maken met kleine taken die we makkelijk kunnen afvinken. Tegen het moment dat we bij de taken komen die er effectief toe doen, zijn we uitgeput. Elke noemt deze onbelangrijke taken “konijnen“. De konijnen huppelen een hele dag lang vrolijk langs ons rond en houden ons weg van de “olifanten” aan de horizon. De olifanten staan voor de strategische, langetermijn taken. Deze metafoor komt van de bekende oliebaron Thomas Boone Pickens: “When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits.” Met andere woorden: Brandjes blussen is een stress  factor. Snel even een vraagje van een collega beantwoorden, een telefoontje, e-mail, enz.:het lijkt nuttig. Maar het maakt ons ongelukkig. Tijd maken voor de olifanten, dat is cruciaal.

3. Droedel.
Uit onderzoek is gebleken dat we helemaal niet zoveel focussen als we denken te doen. In niet minder dan 47% van onze tijd dwalen onze gedachten af naar andere zaken. En blijkbaar is die 47% iets dat onze hersenen nodig hebben. Dus, in plaats van hardnekkig die 47% te verminderen, moeten we net proberen om de tijd waarin we bewust werken te maximaliseren. Elke raadt aan om gedurende 30 à 45 minuten helemaal gefocust te zijn en dan tijd te maken voor “verveling”. En dan moeten we niet nog eens YouTube video’s bekijken of e-mail lezen, maar echt aan “mind wandering” te doen. “Droedelen”, het tekenen uit de losse pols, is ook bijzonder krachtig, want het brengt de geest tot rust. Dit zijn ideale momenten om je creativiteit zijn beloop te laten.

4. Wees onbereikbaar.
Flexibele werkuren en technologie hebben voorgoed onze manier van werken veranderd en laten toe dat werk binnentreedt in ons privéleven (en vice versa). Probeer af en toe eens onbereikbaar te zijn. Maar niet enkel voor professionele activiteiten. Ook voor je vrienden op sociale media. Gun jezelf een pauze van het scherm. Het zal je toelaten om “in het moment” zelf te staan en terug te keren naar je leven.

Elke’s advies heeft me persoonlijk immens geholpen: Ik heb mijn dagelijkse werkschema aangepast aan haar aanbevelingen. Alle collega’s hebben inmiddels ook een olifanten poster aan de muur hangen en olifanten maken deel uit van onze dagelijkse humor. Ons team gebruikt trouwens sinds enige tijd ook SCRUM als techniek om efficiënter te werken. Zo verhogen we ook onze “agility”, nog zo’n buzzwoord dat de nagel op de kop slaat. Hoe we Scrum gebruiken in onze wekelijkse team routine komt zeker vast nog ter sprake in een van mijn volgende blogposts.