image/svg+xml
Herculean Alliance

De link tussen het tekort aan slaap en ondoeltreffend leiderschap.

By:

Vele leiders in organisaties zijn ontevreden over hun slaapkwaliteit en kwantiteit volgens een recent McKinsey onderzoek. Het consultancy bureau linkt het tekort aan slaap aan het risico op ondoeltreffend leiderschapsgedrag.

Ik vertel je er in deze blog post meer over en nodig je later in de post uit om je eigen slaapgewoontes onder de loep te nemen met de slaapscan. Want goed slapen kan je leren!

Onderzoek bij 196 leidinggevenden

Een recent McKinsey onderzoek bij 196 senior managers heeft aangetoond dat hersenen met slaaptekort het vermogen verliezen om nauwkeurige oordelen te vellen. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot irrationele en ongerechtvaardigde claims als “ik heb geen slaap nodig” of “ik doe het prima met een paar uur slaap.” Het onderzoek laat zien hoeveel van hen op dit punt nog steeds in ontkenning zijn. Want 50% beoordeelde dat hun gebrek aan slaap niets aan hun leiderschapsgedrag laat inboeten. De respondenten spraken zichzelf tegelijkertijd tegen door te suggereren dat bedrijven meer zouden moeten doen om leiders het belang van slaap te leren.

Hoogtepunten uit het onderzoek

Hoogtepunten uit ons onderzoek onder 196 bedrijfsleiders over slaapkwaliteit

Drieëntachtig procent van de leiders zei dat hun organisaties niet genoeg moeite besteedt aan het opleiden van leiders over het belang van slaap. Op dit punt hebben ze gelijk. Veel bedrijven doen niet genoeg om een gezonde slaap te bevorderen, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Zoals we zullen laten zien, heeft slaaptekort een impact op de prestaties van leidinggevenden, en kan dat de financiële prestaties schaden. Dit artikel zal het verband tussen slaap en leiderschapsgedrag demonstreren en onderzoeken alvorens oplossingen te bespreken die zowel individueel welzijn als organisatorische efficiency en doeltreffendheid kunnen verbeteren.

Bron: Decoding leadership, what really matters, Jan 2015 – McKinsey

Slaaptraining zou – net als communicatie of time management trainingen – moeten aangeboden worden in elke trainingcatalogus.

Herken je dit? Dan wil ik je motiveren om het bewustzijn rond het belang van slaap binnen jouw organisatie te verhogen. Ga aan de slag met één van de verschillende formules voor organisaties om van jouw medewerkers betere leiders te maken.

Je hebt maar 1 leven, je wilt dat het lang en gelukkig is? Bouw dan op gezonde slaap, het gezondheidselixir.

Wil je graag je slaapkwaliteit evalueren? Dan kan dat hier met de sleepcompass slaapscan.

Slaap zacht!

Claudine Drees Slaapexpert

Claudine Drees – Slaapexpert