Growth
image/svg+xml
Aura

Waarom we ons al beter 7 maanden eerder hadden gericht op preventie

By:

Weet jij hoe een klein kiempje kan opgroeien tot een sterke, gezonde en stevige plant? Draag er goed zorg voor, geef het voldoende zonlicht en voldoende water. Zorg dat het voldoende rust krijgt (uit de wind staat bijvoorbeeld) en dat het kwaliteitsvolle voedings- en meststoffen krijgt. Bij een stevige winter of hevige wind is de kans veel groter dat de plant – met stevige wortels – overeind blijft staan.

Growth

Is dat niet een beetje zoals bij ons? Voldoende water, zonlicht en rust en voldoende kwaliteitsvolle voedingsmiddelen. De kans dat we stevig overeind blijven bij een pandemie is inderdaad ook veel groter.

Leefstijlaandoeningen zoals overgewicht en diabetes type 2 maken ons effectief kwetsbaarder om geveld te worden door het Covid-19 virus. Heb je geen overgewicht en geen suikerziekte en denk je wel dat je gezond bent? Dan vraag ik je meteen: Ben je dan wel écht gezond? M.a.w. hoe zit het met de status van je metabole waarden zoals je bloedsuikerwaarden? Bloeddruk, cholesterolwaarden, insuline status,… Jawel, ook deze waarden hebben invloed op je algemene gezondheid. En wist je dat door een jarenlang ongezond eetpatroon jouw lichaam in een staat van chronische laaggradige inflammatie (ontsteking) kan zijn? En dit voel je helaas niet. Dus nog eens: ben je wel echt gezond?

Wacht niet langer – werk nu aan je eigen gezondheid. Maak jezelf zo sterk mogelijk, wapen jezelf. Een virus is best slim en ja: je kan uiteraard nog besmet geraken. Maar de kans dat je rechtop blijft staan is wel groter als je focust op een gezonde leefstijl.

Onderstaand schema geeft een mooi overzicht. Alle factoren werken in op elkaar. Ga creatief op zoek naar zaken die je ontspannen. Beweeg, trek de natuur in. Zoek het niet te ver, letterlijk en figuurlijk. Deze zaken hebben invloed op je cortisolwaarden, op je stressgehalte. De kans is ook groter dat je beter en kwaliteitsvoller slaapt. Think twice: alcohol is geen manier om met stress om te gaan. Integendeel, ook alcohol heeft een negatief effect op onze immuniteit.

Gezonde leefstijl

Voldoende slaap en beweging zorgen ervoor dat je je stress gehalte onder controle krijgt. Ze hebben bovendien ook een positief effect op onze eetdrang. Het grijpen naar ongezonde comfort food – helaas vaak hoogbewerkte voeding – wordt vanzelf al kleiner. En minder ultra-bewerkte voeding geeft ook al minder kans op die chronische laaggradige ontstekingen in ons lichaam. En extra win: al deze factoren hebben ook invloed op een (licht) gewichtsverlies. Want wist je dat zelfs 5% gewichtsverlies een bewezen positief effect heeft op je immuunrespons? Beste mannen, dat geldt ook voor het visceraal buikvet. Dat verstoort immers je immuniteit en kan zelfs een reservoir voor het virus zijn). Het vormt alvast een betere immuunrespons op het vaccin.

Een gezonde leefstijl is de ontbrekende en belangrijke coronamaatregel waar je helaas weinig van verneemt in de pers of media. Spread the word, zou ik dus zeggen :).

Wie is Hella Van Laer?

Hella is diëtiste, voedingwetenschapper, consultant, licentiate voedings- en dieetleer alsook auteur. Ze schreef reeds enkele boeken waar je leert om een gezonde levensstijl aan te nemen én te behouden. Volgens haar moet die levensstijl makkelijk zijn en eentje die overal gevolgd kan worden, voor het hele gezin.