douche challenge
image/svg+xml
Herculean Alliance

De vet koele Douchechallenge uit Nederland

By:

De vet koele Douchechallenge. Wéér de zoveelste challenge, zal je ongetwijfeld denken. En ja, ik kan je geen ongelijk geven! En toch moet je even verder lezen…

Heb je al gehoord over bruin vetweefsel?

Ons klassiek wit vetweefsel kennen we allemaal. Dit dient onder meer om een voorraad energie op te slaan en als isolatielaag. Te veel wit vetweefsel is helaas niet zo gezond (helaas, pindakaas!) omdat er een duidelijke link is met verschillende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes,…. En.. esthetisch vinden we het natuurlijk ook niet fijn.

Maar -en nu komt het goede nieuws- we worden ook geboren met een kleine hoeveelheid bruin vetweefsel. Bruin vetweefsel is wél gezond. Méér nog: het is echt nuttig! Bruin vet zet immers energie (calorieën) om in warmte. Op die manier kan je dus wit vetweefsel verliezen.

En nu praktisch: kunnen we onze hoeveelheid bruin vetweefsel zelf stimuleren? Jawel. Koude speelt hier een zeer belangrijke factor, want dat stimuleert de aanmaak van bruin vetweefsel.

Hierbij dus al enkele tips en lees vooral verder naar de leuke challenge.

 👉  Zet je verwarming, ook in de winter, wat lager. En neen, trek dan geen extra warme trui aan.

👉  Heb je kids? Laat je vaker zonder jas buiten spelen, zeker als het buiten frisser is. De Nederlandse expert prof. dr. Liesbeth van Rossum bevestigt: “Kinderen worden niet verkouden van jou op zich maar van een virus. Geef gerust de boodschap ook door aan de juf of meester.”

👉  En nog eentje: neem eens vaker een kou(er) bad of koude(re) douche!

Hier komt de leuke challenge dan, opgestart vanuit Nederland door o.a. dr. Mariëtte Boon. Ik deel deze met plezier met jullie. Waarom dus?

👉 omdat het de aanmaak van ons bruin vetweefsel (ons ‘goed’ vetweefsel) stimuleert. En neen, dit is géén fabeltje, maar echt wetenschappelijk correct!
👉 omdat het op die manier de verbranding van ons wit vetweefsel stimuleert.
👉 omdat het ons immuunsysteem ook een boost geeft

👉 en.. omdat het ook gewoon grappig is! 

Gewoon doén en deelnemen dus! Hieronder lees je haar oproep.

douche challenge

———

“Samen met leefstijlcoach Annoesjka de Graaf 🍀 organiseer ik van 11 t/m 17 mei een Vet Koele Douchechallenge! 

Speciaal voor die mensen die in deze quarantainetijd wel wat extra concentratie en focus kunnen gebruiken. Bovendien geeft kou onze vetverbranding én immuunsysteem een boost! De challenge duurt 7 dagen, waarin we je uitdagen en begeleiden om 7 dagen koud af te douchen, altijd in aansluiting op je behaaglijke warme douche. We werken toe naar 90 seconden!

Is 90 seconden koud afdouchen echt genoeg om iets te merken? JA! Uit een groot Nederlands onderzoek (Buijze et al. PLoS One 2016) bleek dat mensen die een maand lang koud afdouchten tot 90 seconden per keer zich minder ziek hoefden te melden op werk. Ook voelden ze zich beter. Waar wacht je nog op? Meld je nu aan! Volg ons op Instagram via @Kou_als_medicijn en geef je op via de website.

👉 Ken je mensen die je wilt uitdagen? Tag ze! 
Onder de deelnemers die de origineelste foto’s, reacties etc. tijdens de challenge posten, verloten we aan het eind van de challenge een mooi prijzenpakket! 🥳”