beweging
image/svg+xml
Aura

Maandag begin ik!

By:

Maandag begin ik! Face it: You’re hiding yourself behind endless excuses.

In mijn eerste blogartikel had ik het vooral over zorgen voor jezelf en het feit dat er heel wat factoren (excuses, zoals ik ze noem) jou beletten om van start te gaan met een beweegprogramma. We weten ondertussen dat er voldoende online tools bestaan die je beweegmomenten vastleggen en je notificaties sturen om je er attent op te maken dat het weer tijd is om je sportoutfitje aan te trekken.

We hoeven ons niet te verplaatsen en binnen je huiselijke omgeving heb je eigenlijk alles ter beschikking om er 100% voor te gaan. Dus waar wachten we eigenlijk dan nog op? Iemand die je een schop onder de kont geeft? Dat ook. Maar in de meeste gevallen weten mensen gewoon niet waar eerst te beginnen. “Hoe pak ik het nu aan om terug fitter te worden? En om ervoor te zorgen dat ik dit daadwerkelijk in de praktijk kan omzetten?” zijn vragen die mensen me vaker stellen.

Stap 1: organiseren

Laten we de verschillende stappen eens doorlopen die je hierbij kunnen helpen.

De eerste stap is meestal de moeilijkste en heeft alles te maken met jezelf organiseren. Deze coronaperiode is waarschijnlijk de uitgelezen kans om er werk van te maken. We hebben slechts 3x per week 30 tot 45 minuten nodig om een beweegmoment in te plannen.

Check welke dagelijkse routines zijn weggevallen, zoals o.a. naar kantoor rijden, de kinderen brengen naar hun hobby’s, of huishoudelijke taken die je kan aanpassen – want mogelijk steek je hier meer tijd in dan nodig. Vergeet ook niet dat tijdens het weekend sporten er al voor zorgt dat je tijdens de week maar 2 beweegmomentjes moet vinden. Boek na elke afgewerkt beweegmoment onmiddellijk de eerstvolgende sessie in. Zo houd je ritme en kijk je niet langer vooruit dan 2 of 3 dagen.

time management
Maandag begin ik!

Stap 2: de juiste activiteit

Maandag begin ik ! Herken je deze uitspraak en is deze al meerdere keren over je lippen gerold? Wel, nadat je jezelf zoals hierboven beschreven hebt “gereorganiseerd”, is deze uitspraak het perfecte startpunt om je beweegtraject aan te vatten. Maar we zijn er nog niet!

De vrij gemaakte ME-time in je agenda moet je nu ook invullen uiteraard met de juiste activiteit. Niet onbelangrijk: kies een activiteit waarvan je aanvoelt dat je deze op lange termijn kan integreren. Hiervoor kan je ook beroep doen op een coach voor online advies over de voor- en nadelen van verschillende activiteiten. Je kan natuurlijk de eerste stap zelf zetten door te kiezen voor een rustige activiteit, zoals wandelen of een lichte looppas. Ook kan je beroep doen op heel wat bestaande apps, bijvoorbeeld om te fietsen of lopen, maar ook voor een circuit training met basisoefeningen.

Stap 3: doelstellingen formuleren

Ziezo. We hebben tijd gemaakt en deze ingevuld met een activiteit waarvan we het gevoel hebben dat we dit willen integreren in onze nieuwe levensstijl.

The next step is dan vooral het formuleren van je doelstelling. Wat wil je nu bereiken als je meer gaat bewegen? Welk effect of resultaat wil je dat het oplevert en over welke periode wil je dit bereiken? Doelen op langere termijn kunnen zijn gewicht verliezen of betere uithoudingsvermogen. Maar jezelf meer energiek voelen kan ook een doel zijn.

Een zeer belangrijk deel binnen deze formulering is ook te werken met subdoelen gericht op de korte termijn. Wat wil je bereiken met je beweegsessie vandaag? Wil je de (loop of wandel) afstand vergroten of duurtijd van je training verlengen? Kan de intensiteit vandaag omhoog, of lijkt je dat niet haalbaar ? Probeer elke sessie je inspanningen te handhaven of een kleine progressie in te bouwen.

Volgens mij zijn we er klaar voor. Het enige wat je nu nog moet doen, is je plan volgen en uitvoeren ! Heb je een online stok nodig achter de deur, dan kan je coach je van nabij volgen om je hierbij te helpen. Ik ben benieuwd.