image/svg+xml
Aura

Zo gelukkig als… een Fin

By:

zo gelukkig als… een Fin . Het World Happiness Report toont ons dat het merendeel van de medewerkers wereldwijd niet gelukkig is in hun (werk)leven. Met deze problematiek in het achterhoofd zoeken we onze inspiratie uit een land met een hoge geluksfactor. Ben jij al zo gelukkig als… een Fin?

Scandinavië, en meer bepaald Finland, staat bekend voor zijn eersteklas onderwijs, gendergelijkheid, sociale bijstand, lang uitbetaald vaderschapsverlof, en ga zo maar door… Dankzij veel van deze programma’s en hun levensstijl, staan de Finnen bovenaan wanneer het gaat over het meten van hun geluksgevoel in hun dagelijkse leven. Hier zijn 3 inzichten over hoe ze in Finland hun geluk ervaren:

1. Connectie met de natuur

Finnen zijn ervoor gekend om een groot deel van hun tijd door te brengen in de natuur. Zeggen dat ze een sterke connectie hebben de natuur, is dan ook een understatement. Veel Finnen zijn ervan overtuigd dat de unieke relatie met de natuur één van de grootste bijdragers vormt aan hun welzijn.

Het feit dat een nationaal natuurpark maar 1 busrit verwijderd ligt van de hoofdstad Helsinki, zegt al veel. Is het nu al peddelend door een van de vele fjorden, al slapend in een tent in de wildernis of al wandelend door de wouden … stuk voor stuk versterken ze het geluksgevoel. Er zijn zelfs studies die bevestigden dat tijd spenderen in de natuur, stres verlagende effecten heeft.

Dit gezegd zijnde zou het concept Rent-A-Finn je niet eens mogen verbazen. Rent-A-Finn is een wedstrijd door Business Finland waarbij je een volledige trip kan winnen om Finland te gaan ontdekken, samen met een Finse gids om hun geluk op de juiste manier te ervaren.

2. Relax to the max

Hun appreciatie voor een ‘trage’ levensstijl is een volgend onderdeel van hun geluk. Veel Finnen hebben maar liefst 5 weken aan jaarlijks verlof (door de Finse wetgeving bepaald) en een 4-wekelijkse vakantie in de zomer is zelfs geen uitzondering.

Het is daarbovenop een gewoonte om er tot zelfs dagelijks hun sauna op de zoeken. Het is dan ook één van de populairste manieren om er tot rust te komen en is ook nog eens gelinkt met de manier waarop de Finnen de natuur ervaren.

3. Ze kunnen er ‘jokamiehenoikeus’

Jokamiehenowat? In andere woorden: allemansrecht. Ja, in de meeste Scandinavische landen is het bij wet toegestaan om tijdelijk gebruik te maken van land of natuurlijke gebieden en zelfs privéterrein. Zo kan je er bijvoorbeeld een nacht je tent opzetten en overnachten op iemand zijn grond zolang de eigenaar als het terrein zelf er geen last van ondervinden.

Finnen zijn gelukkig, Nu jij nog.

Voel jij je gelukkig? Test je geluk op het werk via onze gratis en anonieme geluk en engagement test. Je krijgt achteraf een superhandige whitepaper boordevol tips doorgestuurd. Meer info over het World Happiness rapport vind je trouwens hier.