image/svg+xml
Aura

Tips om te lopen in koud weer

By:

Tips om te lopen in koud weer. De wintermaanden schrikken wel vaker regelmatige joggers af om hun looproutine vol te houden. Maar beweging in de buitenlucht kan bijzonder heilzaam zijn, vooral met een krachtige cardiovasculaire workout en heel wat endorfines. Als je een winterse jogging plant, is het essentieel om bepaalde maatregelen te treffen.

We zetten hieronder de belangrijkste tips om te lopen in koud weer op een rijtje:

1. Zorg voor aangepaste kledij

Een van de essentiële bestanddelen voor je winterjogging is een waterdichte regenjas, aldus voormalig kampioene Louise Damen. Niet alleen houdt deze je lekker droog, bovendien zorgt het voor voldoende isolatie bij alle weeromstandigheden. Voor Damen zijn leggings of armverwarmers geen overbodige luxe om je lichaamstemperatuur op peil te houden.

“De meest doeltreffende manier om warm te blijven is om in laagjes te werken. De basislaag zou de vochtigheid van je huid moeten weghouden zodat je de kilte niet hoeft te voelen. Daarnaast is een muts of warme pet ideaal om het gevoel in je hoofd en oren aangenaam te houden.”

winter-run-

2. Check altijd de weersvoorspellingen

Voor je vertrekt, check je best even de weersvoorspellingen, vooral met het oog op windvlagen. Indien die op komst zijn, kan je maar best je route zo uitstippelen dat de wind in je voordeel werkt.

Bij windkrachtige dagen is beter om je loopparcours te starten in de wind, zodat deze bij je terugkeer achter jou zit.

rawpixel-1162836-unsplash

3. Maak van opwarmen een prioriteit

Opwarmen voor het sporten wordt zo mogelijk nog belangrijker bij koude temperaturen. Op die manier is je lichaam al warmer en vloeit het bloed al naar je spieren. Een kouder klimaat kan zorgen voor gespannen spieren die achteraf beginnen pijn te doen. Indien deze opgewarmd zijn, worden ze flexibeler en kunnen ze vlotter meer bewegingen aan, zonder extra druk te krijgen. Bovendien krijgen ze op die manier meer zuurstof, zodat ze zo hard mogelijk kunnen werken bij inspanning. 

4. Regel je ademhaling

Bij koudere temperaturen lijkt het moeilijker om vat te krijgen op je ademhaling. Dit kan je verhelpen door de “drie in-drie uit” verhouding toe te passen, waarbij je simpelweg inademt om de drie stappen en vervolgens uitademt na drie stappen.

5. Blijf hydrateren

Of je nu binnen of buiten of tijdens de zomer of winter aan sport doet: hydrateren blijft van het grootste belang. Een evidentie in de warme zomermaanden, maar ook bij vriestemperaturen verlies je vocht door te zweten en te ademen. Dus ook als je geen dorst hebt, denk je er best aan om vloeistof te vervangen.

winter run

6. Samen lopen is leuker

Jezelf motiveren om je warme bed te verlaten op een godvergeten uur en de koude in te lopen kan een onmenselijke opdracht lijken. Dit kan je oplossen door af te spreken met vrienden en elkaar in groep aan te moedigen. Zoals met elke vorm van training is het veel leuker als je lief en leed kan delen met iemand. Als het kan helpen om je (tijdelijk) aan te sluiten bij een loopclub, doe dat dan zeker. Niet alleen is het leuk om je te motiveren en je commitment na te komen. Een leuke bonus hierbij is dat het ook een pak veiliger is!

7. Houd het veilig!

Als lopen tijdens de dag niet te combineren valt met je werk, dan is het uitermate belangrijk dat je zorgt voor voldoende visibiliteit. Zeker als je gebruik wilt maken van de openbare weg. Investeer in reflecterende kledij, zodat je zichtbaar blijft voor andere weggebruikers. Hou je niet echt van felle kleuren, zorg dan voor reflecterende prints of paneeltjes op je kledij. Een zaklamp bovenop je hoofd of vastgemaakt aan je jas verlicht ook eventuele oneffenheden op de weg of helpt je regenplassen te vermijden.

manwithnightlight