image/svg+xml
Aura

13 goedkope én gezonde voedingswaren waar specialisten bij zweren!

By:

13 goedkope én gezonde voedingswaren waar specialisten bij zweren! Gezond hoeft echt niet in se duur te zijn. Dit bewijzen deze goedkope ingrediënten. Bovendien zijn ze makkelijk te vinden in je supermarkt en weten ze steeds te charmeren met hun veelzijdigheid.

sara-dubler-648793-unsplash

1. Havermout

Met zijn minder dan 2 euro per kilogram absolute prijstopper. Haver vult de maag, boost de energie en onvoorstelbaar veelzijdig. Een gezonde manier om de dag mee te starten, aangezien het meer oplosbare vezels bevat dan elk ander graan, wat de cholesterol vermindert.

ben-kolde-652852-unsplash

2. Eieren – vrije uitloop

Of het nu geklutst, gekookt of gebakken is: het nederige eitje is een echte powerhouse als het op voedingswaarde neerkomt. En het goede nieuws is: het kan zelfs helpen bij gewichtsverlies volgens onderzoek. Een prima bestanddeel voor het ontbijt, vanwege de aanwezigheid van vitamine B12, foliumzuur, proteïne en selenium.

katarzyna-grabowska-710479-unsplash

3. Zoete aardappel

Met zijn circa 1 euro per kg is ook dit ingredient aantrekkelijk, zowel qua prijs en veelzijdigheid. Vervang de gewone aardappel  door de zoete variant als je buikvet wilt verminderen. De zoetere broer bevat ook 65% van het dagelijkse minimum vitamine C en heeft ook nog eens een heel lage glycemische index. De beste manier om ze klaar te maken is met het vel er nog aan.

kawin-harasai-277594-unsplash

4. Volle rijst

Bruine rijst zorgt voor een verzadigd gevoel en is ideaal voor als je last hebt van een laag energiepeil. Het is rijk aan manganese, een mineraal dat je lichaam helpt om meer energie uit de koolhydraten te halen.

deryn-macey-508324-unsplash

5. Kikkererwten

Ze bevatten magnesium, dat de boodschap transmissie tussen hersencellen versnelt en bloedvaten ontspant, waardoor bloed en zuurstof de hersenen sneller bereiken. Je vindt tegenwoordig tal van eenvoudige recepten online. Je hebt enkel wat meer tijd nodig dan een ander ingrediënt.

alexis-chloe-763992-unsplash

6. Kiwi

Tegenwoordig licht ondergewaardeerd, vooral sinds de grote populariteit van dure powerfoods zoals gojibessen. Nochtans bevatten ze nog steeds een pak meer vitaimine C. Ook vezels en vitamine K zijn talrijk. Recent onderzoek geeft ook aan dat een kiwi voor het slapengaan leidt tot betere slaap.

l_5d2a1b411f216e5d959e85a5178540d0

7. Makreel

Deze olierijke vis is een fantastische optie als je portemonnee je weinig perspectieven biedt. Het is rijk aan essentiële vetzuren, de belangrijkste voedingsstof om je cellen te helpen water te behouden en tegelijk toxines door te spoelen. Dit heeft een afslankend en hydraterend effect op de huid en vermindert het effect op eczema.

chiara-conti-505587-unsplash

8. Spinazie

Een essentieel en dankbaar manusje van alles dat je altijd klaar moet hebben zitten in je diepvries als groenten bestanddeel in de meest diverse gerechten. Voor nog geen 2 euro heb je al een grote diepvrieszak. Niet alleen rijk aan ijzer, maar ook perfect als je snakt naar een energieboost. Minder voor de hand liggend, maar steeds populairder is om spinazie te verwerken in een smoothie.

neonbrand-394691-unsplash

9. Wortelgroenten

Als basisingrediënt voor stoofpotjes, soepen of braadstuk gerechten zijn groenten zoals wortelen, biet of raap niet alleen spotgoedkoop, maar ook lokaal en rijk aan vitamine A, B en C. Let er bij het selecteren van je groenten op dat ze stevig zijn en dat de bladeren ervan -als ze die hebben- groen en fris zijn. Als je natuurvoedingswinkels mijdt omdat je denkt dat ze duur zijn: think again. Je moet gewoon goed weten wat te kiezen.

AN584-Flaxseeds-732x549-thumb

10. Lijnzaad

Vergeet dure sia zaadjes. Hun goedkope alternatief, lijnzaad, bevat evenveel omega 3 en vezels, Je koopt ze in losse massa en voegt ze toe aan slaatjes. Voor een makkelijke vertering kan je ze eerst malen.

prudence-earl-599481-unsplash

11. Quinoa

Als je nood hebt aan een meer verzadigd gevoel, dan kan je omschakelen naar quinoa. Al is het wat prijziger dan rijst, toch biedt het nog steeds een goedkope manier om je gezonde proteïne quota te halen.

jasmine-waheed-505276-unsplash

12. Bonen

Als je bij bonen enkel denkt aan Engelse baked beans, dan is het tijd om je comfortzone te verlaten. Deze goedkope groenten kan je zowel in droge vorm als in blik kopen. Ook zij zijn een zeer waardevolle voedingsbron, dankzij de aanwezigheid van lysine, die vetzuren omzetten in energie en cholesterol helpen verlagen. Ze bevatten foliumzuur dat neurotransmissie bevordert en een energiebooster kan zijn. Een bron van calcium, ijzer en vezels en daarom niet te versmaden als onderdeel van je lunch.

rebecca-orlov-orlov-design-co-1104292-unsplash

13. Bevroren erwtjes

Nog zo’n must-have in je diepvriezer! Niet enkel goed voor de portemonnee, maar ook zeer smaakvol en ze kunnen ook lang bewaard worden. Voeg ze toe aan soepen, stoofpotjes, curry’s of gewoon als extra bij een gewone maaltijd. Je lichaam zal je dankbaar zijn voor de proteïnes, vezels en foliumzuur!

Bron: Prima.
Foto’s dankzij Unsplash. #goodkarma