image/svg+xml
Aura

Mediteren doe je zo

By:

Mediteren doe je zo. We willen het allemaal: Een uitdagende job, de wereld zien, in topconditie blijven èn voldoende tijd vrijhouden voor familie en vrienden. Niet verwonderlijk dat we af en toe nood hebben aan een mentale break. De oplossing: Mediteren! Maar hoe gaat dat nu juist in zijn werk en wat zijn de do’s en don’ts tijdens een meditatieoefening?

Pieter Van Bocxlaer, yoga expert en mede-organisator van het Yogaproject vat het allemaal kort samen in dit artikel dat eerder al verscheen in Goed Gevoel en hij nu graag wilt delen met ons.

Het doel van mediteren is geestelijke rust te vinden door de voortdurende stroom van gedachten in je hoofd te kalmeren. Een uitgelezen manier om dit te doen is je geest te oefenen in de concentratie op bijvoorbeeld je ademhaling. Door je aandacht op je ademhaling te richten zal je merken dat je een zekere afstand kan nemen van de gedachten die door je hoofd razen. Dit is echter niet altijd even eenvoudig als het misschien lijkt: Je zal merken dat je al snel wordt afgeleid door geluiden rondom je, jeuk aan je schouder, een slapende voet of zelfs verveling. Laat je hierdoor niet ontmoedigen: ook door je bewust te worden van deze afleidingen maak je vorderingen!

Probeer het eens uit met volgende korte oefening:

  • Zoek een rustige plek op waar je niet gestoord kan worden. Ga rechtop zitten op een stoel, een kussen of je yogamat. Je handen rusten op je knieën. Wanneer je een comfortabele positie hebt gevonden, sluit je ontspannen je ogen.
  • Haal vijf keer diep adem door je neus en ontspan je schouders iets meer bij elke uitademhaling.
  • Wees je vervolgens bewust van het op en neer gaan van je buik bij het in- en uitademen. Bij het inademen breng je je adem in gedachten naar je navel zodat die lichtjes naar buiten wordt geduwd. Tel hierbij langzaam tot 4. Wanneer je uitademt laat je je navel weer richting je ruggengraat komen. Je telt hierbij tot 5. Herhaal deze oefening tien keer.
  • Open opnieuw je ogen.

Mediteren is, een beetje zoals het leren van een nieuwe taal, een techniek die je al doende onder de knie krijgt. Geef het dus niet op als het de eerste keer niet helemaal lukt. Aanvankelijk voelt het misschien wat vreemd of ongemakkelijk, maar na verloop van tijd zal je – mits wat inspanning –  merken dat het steeds beter gaat. Onderzoek wijst trouwens uit dat mensen die regelmatig mediteren  niet alleen beter omgaan met stress, maar ook minder vaak ziek worden. Redenen genoeg dus om er je dag mee te beginnen … of mee af te sluiten!

Dankjewel Pieter voor je interessante artikel!