image/svg+xml
Herculean Alliance

We rise by lifting others – gastblog Straffe Madammen

By:

We rise by lifting others – gastblog Straffe Madammen. In de maand juni was ik gastcurator voor het Straffe Madammen netwerk. De opdracht luidt: vrouwelijk talent zichtbaar maken in bedrijven, media en congrespodia. Een missie die ik met veel enthousiasme op me nam. Afsluiten deed ik met een gastblog op de Straffe Madammen website:

Wanneer ben je succesvol als ondernemer? “Als je via je bedrijf veel centen verdient en gewaardeerd wordt door de publieke opinie”, is het meest voor de hand liggende antwoord. Maar eens je dat bereikt hebt, bekruipt je dan niet stilaan het gevoel dat dit niet jouw finale doel is? Is dat hetgeen waar je op het einde van je leven kan op terugblikken en dat je vervult met trots? Of is er toch meer dan dat?

Strong woman

Na verschillende jaren ondernemerschap denk ik dat de ultieme voldoening komt uit het feit dat je iets wezenlijks kan nalaten. Dat je deel uitmaakt van iets dat groter is dan jezelf. Eenmaal de kaap van veertig gepasseerd, zie ik bij vrouwen het maatschappelijke engagement terug de kop opsteken. En dat is bij mij niet anders. Een sterke vrouw komt op voor zichzelf. Een sterkere vrouw komt op voor alle anderen.

Als Co-Founder van Herculean ben ik sinds meerdere jaren internationaal actief met de marketing, verkoop en implementatie van o.a. het bedrijvenfestival Hercules Trophy. Internationaal business doen kan ik iedereen aanraden. Het is voor mij een leerzame en geestesverruimende ervaring. Je leert met een andere bril naar de wereld te kijken en ziet vooral dat er meer dan één waarheid bestaat. De “engagementsklik” kwam er bij mij door enkele jaren geleden de “Ladies Games” format te exporteren naar het Midden-Oosten. Het concept was: vrouwen connecteren en inspireren tot een meer gebalanceerde levensstijl via een unieke totaalervaring. Teams van 5 dames, 6 hilarische battles, heel veel fun en vriendschap voor het leven.

In Dubai besloot ik om het concept een nieuwe dimensie te bezorgen. Je moet weten dat de bevolking in de Verenigde Arabische Emiraten bijzonder heterogeen is, waarbij slechts 12% van de bevolking bestaat uit autochtonen. Als je een ladies-only evenement wilt organiseren, kom je nogal snel uit bij de usual suspects van actieve Westerse vrouwen en westers getinte vrouwen uit de Arabische wereld. Maar hoe konden we nu de Emirati’s of de ontelbare Filipijnse vrouwen bereiken en mee engageren met ons evenement? Het antwoord bleek even simpel als geniaal: door er een goed doel aan te koppelen dat elke vrouw raakt tot in haar diepste wezen. En dat is een goed doel rond borstkanker.

Na ellenlange administratieve formaliteiten kregen we in 2016 de toestemming van de overheid om een charity-event te organiseren samen en voor met Pink Caravan, de instelling rond breast cancer awareness. Wat we toen meemaakten, overtrof alle verwachtingen. De vele nationaliteiten van de deelneemsters met de meest diverse achtergronden maakten het evenement werkelijk uniek. Zo uniek zelfs dat we voorpaginanieuws haalden in de VAE en we geselecteerd werden als één van de zes evenementen in de Dubai Fitness Challenge, het initiatief van de Kroonprins Hamdan om de bevolking aan te zetten tot meer bewegen. De landen die nu hoog op de agenda staan om te starten vanuit Dubai zijn Saudi Arabië, Egypte en India. Stel je voor wat we in die landen kunnen betekenen voor de vrouwenbeweging…

Met deze hernieuwde visie -en met nog meer internationale ambities- keerde ik terug naar Europa en was ik vastbesloten om die extra dimensie ook in ons bestaande concept te integreren. Ladies Games werden Pink, net zoals in Dubai. Inmiddels zijn we actief in 9 Belgische steden dit jaar. Pink staat daarbij voor het goede doel dat we steunen (Fundamenteel Kankeronderzoek aan de VUB, het Yamina Krossafonds), maar is nog veel meer dan dat. Pink is an attitude: vrouwen die elkaar steunen en naar het volgende niveau tillen.

E_2018_SDG_Poster_without_UN_emblem_Letter-US

Laat dit nu net ook een van de doelstellingen zijn die de Verenigde Naties zichzelf hebben gegeven tegen 2030 met de SDG’s (Sustainable Development Goals). Met de Pink Ladies Games willen we voornamelijk SDG 5 (“Gender Equality”) in de verf zetten. We hebben het geluk dat onze eigen Koningin Mathilde verkozen werd tot een van de 17 Ambassadeurs wereldwijd, naast iconen zoals Shakira en Lionel Messi. Een ambassadeurschap dat onze Koningin met veel passie uitdraagt en niet nalaat zoveel mogelijk te verkondigen.

Vandaar rees de gedachte: Wat als we nu eens duizenden vrouwen van de meest uiteenlopende achtergronden en culturen zouden verenigen in België? Niet alleen het Straffe Madammen netwerk, maar ook de jongere damesgarde. En vooral: de vele onzichtbare allochtone vrouwen voor wie onderwerpen als gelijkheid of borstkanker nauwelijks aan bod komen of in de taboesfeer blijven steken.

Het is mijn droom om die elementen te verenigen op één evenement. Dat evenement is de Pink Ladies Games Finale in Brussel, op het einde van Pink Month oktober. Waarom niet het hele ecosysteem van reeds bestaande initiatieven rond women empowerment samenbrengen? De deelneemsters van de Pink Ladies Games uit de verschillende steden zijn er alvast bij. Nu nog al die andere straffe madammen. For active women who care dus. Bundelen van vrouwelijke power, inspireren om een betere versie van jezelf te worden en verenigen achter een gemeenschappelijk goed doel, het Yamina Krossa fonds.

De Finale van de Pink Ladies Games in Brussel zal doorgaan op 28 oktober in Tour & Taxis. Laat ons de site voor één dagje roze kleuren. Wie durft de Koningin uit te nodigen?

Het oorspronkelijke artikel lees je hier.