image/svg+xml
Aura

Slaapweetjes

By:

Slaapweetjes. Rust is heilig. Dat is ook Saartje Vandendriessche niet ontgaan. in haar boek Altijd Energie vertelt ze openhartig over haar tekort aan energie. Ze wou niet alleen haar eigen energieprobleem aanpakken, maar ook dat van anderen door verschillende aspecten in je leven aan te pakken. Ik geef je alvast de belangrijkste tips mee die ik heb meegenomen.

Een van de remedies om je energie een boost te geven, is – weinig verrassend- SLAAP.

De feiten

Het is niet dat iedereen een bepaald aantal uur per nacht moet slapen. Het is wel zo dat iedere mens tussen de 4 en 11 uur slaap nodig heeft per nacht. Dit hangt af van persoon tot persoon. Om te weten hoeveel slaap jij nodig hebt is het eigenlijk vrij simpel. Het is zoveel je nodig hebt om overdag niet slaperig te zijn. Een tekort aan slaap heeft een grote invloed op onze gezondheid. Wanneer je te weinig slaapt voel je je niet alleen slecht,

download (1)

het heeft meer gevolgen dan dat. Zo daalt je cognitief vermogen, krijg je je emoties minder onder controle, zie je meer het negatieve, daalt je immuunsysteem.  Daardoor word je sneller vatbaar voor ziektes. Bij langdurige slaaptekorten heb je een grotere kans op erge ziektes. En bovendien geeft het je meer honger door de hogere concentratie van het hormoon ghreline.

Slaapweetjes: De tips

  1. De voorbereiding op goed slapen begint eigenlijk al overdag. Zo moet je iedere dag op hetzelfde uur opstaan. Dit zorgt voor een goede regeling van onze innerlijke klok.
  2. Laat uitslapen en slaap inhalen achterwegen. Dit geeft je alleen maar een slaperig gevoel en je kan er ’s avonds slecht door inslapen.
  3. Zorg ervoor dat je iedere dag de nodige lichaamsbeweging hebt gehad. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je een diepere slaap hebt. Sport wel niet 2 uur voor het slapen gaan want dan zit er nog te veel adrenaline in het bloed.
  4. Doe geen dutjes overdag en zeker niet meer na 19 – 20 uur. Door dutjes ben je ’s avonds minder moe. Wat wel mag is een powernap, maar deze mag maximum 20 minuten duren zodat je niet in je REM-slaap gaat.
  5. Een stressvrije dag zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. Doe overdag dus regelmatig eens een meditatie, yoga of ademhalingsoefening.

images

Rituelen

Een bedtijdritueel is belangrijk om je lichaam voor te bereiden op de slaap. Er zijn vier onderdelen die men kan onderscheiden maar die natuurlijk wel in elkaar doorlopen en elkaar gedeeltelijk overlappen:

  • Een rustige, ontspannende lichamelijke activiteit: wandelen en yoga
  • Een geestelijke ontspanning: muziek luisteren, lezen, douche en thee
  • Het klaarmaak routine: tanden poetsen, verfrissen, pyjama aandoen, …
  • Piekeren verminderen: autosuggestieoefening

De slaapkamer

Audrey Hepburn as Miss Holly Golightly...ever have one of those days like Holly?!

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je slaapkamer de juiste inrichting heeft. Zo is het belangrijk dat je slaapkamer alleen gezien wordt als plaats om te slapen en te vrijen. De temperatuur in de kamer zou rond de 18°C moeten zijn en de kamer moet geluiddicht zijn. Een beetje licht in de kamer kan nooit kwaad. Zo geraakt je lichaam in de ochtend snel gewend aan het daglicht.

Goed gevoel

Indien je ’s avonds niet direct in slaap kan vallen, denk dan aan leuke dingen. Positieve gedachtes maken het inslapen gemakkelijker. Daarnaast mag je niet “zo snel mogelijk willen slapen”. Indien je dit denkt geraak je te gefocust op het inslapen dat je er zelfs niet meer van gaat kunnen slapen. Als je echt niet kan slapen, kruip dan uit bed en ga even iets anders doen. Indien je in het midden van de nacht zou wakker worden, kijk dan zeker niet naar de wekker!! Door naar het uur te kijken ga je hier te gefocust op zijn en daardoor zal je al helemaal niet meer kunnen slapen. Je goed voelen in bed is echt belangrijk.

En dan nog dit…

Het lijkt misschien onmogelijk om elke dag vroeg op te staan, maar toch is het mogelijk dankzij deze tips! Zo zet je je wekker best in de gang want dan ben je verplicht om op te staan als het irritante wekkergeluid afgaat. Zet ’s avonds ook al een glas water klaar op je nachtkastje. Als je ’s ochtends wakker wordt, drink je als eerste dit glas water leeg. Dit helpt om je lichaam op gang te laten komen. Als laatste kan je best de gordijnen een beetje openlaten zodat je lichaam ’s ochtends kan wennen aan het daglicht.

Herculean Alliance