image/svg+xml
Aura

Rusthartslag meten (en wat dit zegt over je lichaam)

By:

Hoe meet je de hartslag in rust en wat zegt dat nu juist over je lichaam?

Rusthartslag meten (en wat dit zegt over je lichaam). Wanneer je een poos inactief bent, klopt je hart het traagst. Het ideale moment om je rusthartslag te meten, is dus bij het ontwaken. Globaal genomen toont een lage hartfrequentie aan dat je over een redelijke tot goede basisconditie beschikt. Indien je hartslag echter na het ontwaken is gestegen, is dit een indicatie van een slechte nachtrust of een opkomende verkoudheid of vermoeidheid… Had je de avond ervoor een zware training, dan zal je hartslag in rust ongetwijfeld hoger zijn dan de voorbije dagen.

Hoe bepaal je de rusthartslag?

Rusthartslag meten (en wat dit zegt over je lichaam). Registreer je hartslag –net na het ontwaken, terwijl je nog in bed ligt- via je activity tracker rond je pols (Polar, Fitbit, Apple Watch,…). Indien je niet over een dergelijk apparaat beschikt, probeer je je hartslag te voelen door je wijs- en middelvinger op je pols of hals te leggen. Tel gedurende 15 seconden het aantal slagen en vermenigvuldig met 4. Herhaal deze handeling vervolgens gedurende 20 seconden en vermenigvuldig met 3. Neem het gemiddelde van deze 2 waarden om je hartslagen per minuut te kennen.

Wat zegt deze waarde ons nu juist?

Hoe lager je hartslag in rust, hoe beter je basisconditie. Een ‘normale’ hartslag in rust ligt globaal genomen tussen de 50 à 100 slagen/minuut. Bij topsporters of mensen die heel intensief sporten, is de hartslag in rust zelfs lager (onder de 50). Het slagvolume van hun hart is groter en de hartspier is beter getraind. Hierdoor moet een sporthart minder pompen om dezelfde hoeveelheid bloed te laten doorstromen. Als je meer gaat bewegen en je conditie verbetert, zal je hartslag in rust op lange termijn dalen. Vandaar dat deze meting een belangrijke waardemeter van je conditie vormt.

Een verhoogde rusthartslag wijst op onvoldoende herstel. De oorzaak kan heel divers zijn, gaande van een zware training, te weinig slaap, vermoeidheid tot een opkomende verkoudheid/ziekte,…