image/svg+xml
Aura

Loop ik risico op een Burn-out? Deel 4

By:

Loop ik risico op een Burn-out? Deel 4. Vandaag de dag sluit onze mentaliteit meer en meer aan bij werken tot je erbij neervalt. Je ongezond voelen of moe zijn  is steeds meer een taboe. Het werk moet toch eerst af? Vanaf het moment dat onze carrière onze eerste prioriteit wordt, beginnen we met het verwaarlozen van onze gezondheid. Het is dan niet verwonderlijk dat we een burn-out maatschappij creëren. In plaats van het rustiger aan te doen wanneer we ons zwak voelen, grijpen we naar chocolade repen of pompen we ons lichaam vol met cafeïne. Alleen wanneer onze gezondheid ons helemaal belemmert om te werken, doen we het rustiger aan. Zelfs dan moeten we ons nog maar een klein beetje beter voelen en we vliegen er meteen weer in.
Klinkt dit herkenbaar? In de komende weken zullen we je vijf vragen voorschotelen die je jezelf kan stellen om deze hedendaagse aandoening beter te kunnen begrijpen.

Vandaag vraag 4 van loop ik risico op een Burn-out? :

4.Laat je werkomgeving het niet toe om het kalmer aan te doen?

We zijn geen machines. Het kan moeilijk zijn om te accepteren voor sommigen, maar we hebben pauzes nodig. Gemiddeld heeft iedereen een pauze nodig elke 90 tot 120 minuten. Dit moet niet meteen een lange pauze zijn, maar een kort moment om even tot rust te komen is het minste wat je je lichaam en geest kan geven.

Jammer genoeg zijn vele hard presterende werknemers van mening dat ze geen controle hebben over hun werkschema’s. Er is altijd meer te doen maar minder tijd. Ze vangen dit op door hun pauzes op te offeren, of door te blijven werken tijdens deze pauzes (even je e-mail checken tijdens de pauze neemt het nut weg van de pauze). Het is bewezen dat deze mensen een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten en depressies. Dus je denkt best even na voordat je je volgende pauze opgeeft. We zullen je op weg helpen met enkele tips.

Bekijk je werkschema eens goed en plan je pauzes. Volg je schema en geef jezelf wat ademruimte. Oefen het ademen tijdens deze pauzes thuis. Neem 10 seconden om in te ademen, hou je adem in gedurende nog eens 10 seconden en adem uit zachtjes uit over alweer een tijdspanne van 10 seconden. Probeer deze oefening ten minste drie keer in te plannen in je werkschema. Stress is goed voor je en je kan chronische stress een tijdje aan. Maar stress gerelateerde vermoeidheid zal je vroeg of laat onvermijdbaar neerhalen. Probeer genoeg beweging te krijgen tijdens buitengewoon drukke tijden, zo worden er endorfines aangemaakt, wat helpt met het leegmaken van je hoofd. Als je gedurende weken aan het werken bent om die ene grote deadline te halen en je voelt je extreem leeg, dan zit er niets anders op dan wat broodnodige rust te nemen om terug te herstellen.

Neem wat vrije tijd tijdens je weekend om te herstellen! Het voorkomt totale uitputting en houdt burn-outs op afstand.

Vraag 1, 2 en 3 uit deze reeks vind je hier: VRAAG 1 + VRAAG 2 + VRAAG 3.