image/svg+xml
Aura

5 redenen om vroeg op te staan

By:

5 redenen om vroeg op te staan. De vroege morgen heeft iets magisch. De frisse geur van de lucht in de ochtend, de frisse wind in je gezicht en de ononderbroken stilte zorgen voor dit magische gevoel. Je voelt je vrij en het geeft een gevoel van frisheid.

Als je me een jaar geleden zou vragen elke dag om 6:30 uur op te staan, zou ik je uitdaging vriendelijk afslaan. 6:30 uur was in mijn ogen nog steeds ’s nachts. Vandaag zou ik de uitdaging zeker aangaan. Ik ga niet verkondigen dat ik het gemakkelijk heb op uit mijn knusse nest te kruipen, maar wanneer ik ’s ochtends buitenkom, een frisse bries door mijn haren voel waaien en de rust bijna kan proeven, ervaar ik een innerlijke vreugde die ik niet anders dan als magisch kan omschrijven. Ik ben iemand die graag alles deelt, en ik wil je daarom graag overtuigen om eens vroeg op te staan!

Ik zet om te beginnen de 5 redenen om vroeg op te staan even op een rijtje.

  1. Vroeg opstaan betekent langere dagen

Iedereen ervaart wel eens stress in de ochtend, omdat mensen nu eenmaal graag blijven liggen tot het laatste moment. Wanneer je vroeg opstaat, kan je stressloos wakker worden, genieten van een ontspannen ochtend en je werkdag starten met minder afleidingen. Je ochtend wordt niet verstoord door haast en stress. Je kan je tijd nemen en genieten van het ‘meer gedaan krijgen‘ in een dag.

2. Tijd om te sporten

Op tijd uit je bed betekent: tijd om te sporten. Een goede portie ochtendgymnastiek maakt elke cel in je lichaam wakker. Dit zorgt ervoor dat je de dag vol energie kan beginnen. In de ochtend sporten stimuleert eveneens je hersenen en je vermogen om helder na te denken, waardoor je productiviteit dus de hoogte in schiet.

3. Je kan elke dag ontbijten

Als je vroeg opstaat, kan je elke dag ontbijten en voel je je meteen gezonder. Je zou verbaasd zijn wat elke dag ontbijten met je energieniveau doet! Het gebeurt maar al te vaak dat we te laat opstaan, waardoor we geen tijd hebben voor een gezond ontbijt. Tegen lunchtijd voelen we ons uitgehongerd en eten we meer dan effectief nodig is. Dit leidt tot de bekende “food coma“; We voelen ons futloos en willen eigenlijk liefst van al terug naar bed. Wanneer je vroeg opstaat is dit niet het geval. Je kan genieten van een ontspannend ontbijt, een gezonde lunch en een lekker diner waardoor energie zich geleidelijk aan zal vrijgegeven doorheen je dag.

youth-570881_1920

4. Je slaapt beter

Als je vroeg uit de veren bent, slaap je beter. Dit impliceert uiteraard ook vroeg naar bed gaan. Maar je zal je sneller slaperig voelen, zowel mentaal als fysiek en zeker wanneer je dan ook nog eens ’s ochtends gesport hebt. Zorg ervoor dat je een leuke, ontspannende avondroutine kan ontwikkelen opdat je volledig “zen” bent wanneer je in bed kruipt. Dit houdt in: geen elektronische apparaten 30 minuten voor je naar bed gaat en een gedimd licht bij het lezen van een boek.

5. Je voelt je gelukkiger

Vroeg opstaan zorgt ervoor dat je gelukkiger bent en meer geniet van je dag.

Dit kunnen we concluderen uit de 4 bovenstaande punten: Vroeg opstaan zorgt voor meer uren in een dag. Je ervaart minder stress en je bent dus meer ontspannen, je bent minder afgeleid en je ervaart meer plezier. Je hebt tijd om te sporten, waardoor je meer energie krijgt en je hersenen gestimuleerd worden. Je voelt je gezonder, zal na verloop van tijd afvallen en je algemene gezondheidsniveau zal stijgen. Je zal beter slapen omdat je meer ontspannen en “zen” bent.

Over het algemeen kunnen we concluderen dat vroeg opstaan enkel voordelen met zich meebrengt. Waarom zou je het dus niet proberen? Het moet wel gezegd: vroeg opstaan vergt discipline en wilskracht, hoe je dit moet doen kan je lezen in mijn blog: What’s it going to be? Go for your GOALS or SNOOZE your life away?. Ik hoop alvast dat bovenstaande redenen je hebben overtuigd om het alleszins eens te proberen. Vergeet niet: ochtendstond heeft goud in de mond!

door Maitha E. Coninx – Life Coach en auteur van  ‘Maitha’s Way Of Life’.

Maitha’s Way Of Life, a 12-Week Program to a more Happy, Fulfilled and Colorful Lifestyle!