image/svg+xml
Aura

Een gezonde pizza? Ja dat kan.

By:

Een gezonde pizza: ja dat kan. Mmm, die geur en smaak van een vers gemaakte pizza, just love it. Je weet heus wel waarover ik het heb, het is gewoon genieten. Alleen jammer van al die koolhydraten hé? Bestond er maar een koolhydraatarme pizza…

Een gezonde pizza: dat kan.
Bloemkoolpizza

Een gezonde pizza: ja dat kan. Tada, goed nieuws! Er bestaat wel degelijk een gezondere pizza met weinig koolhydraten: de bloemkoolpizza. Deze variant is tegenwoordig een echte food-hype en het beste is: ze smaakt net zoals een gekende pizza. Het enige verschil is dat de bodem bestaat uit bloemkool in plaats van deeg. Klinkt niet slecht, toch? Let’s try this!

Well look at that, it’s pizza o’clock.

De ingrediënten

Bloemkoolbodem

  • 1 bloemkool
  • 2 eieren
  • 240 gram geraspte mozzarella
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • Peper en zout

Topping

Hoe je de pizzabodem pimpt, kies je uiteraard zelf. Je kan dit doen met mozzarella, cherrytomaatjes, cheddar, olijven, geraspte kaas, extra kruiden, rucola, basilicum,… en vanzelfsprekend gebruik je tomatensaus om te starten. Ik raad je sterk aan om de tomatensaus zelf te maken, zo weet je 100% zeker dat de saus geen toegevoegde suikers bevat.

De bereiding

En dan nu het echte werk…

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en zet alvast een bakplaat met een vel bakpapier klaar.
  2. Doe de bloemkoolroosjes in een keukenmachine totdat het een fijne substantie is.
  3. Doe de fijngemalen bloemkool in een schaal die in de magnetron kan. Doe er vershoudfolie overheen en prik er wat gaatjes in.
  4. Zet de schaal 4 minuutjes in de magnetron totdat de substantie zacht is geworden. Laat het daarna wat afkoelen.
  5. Doe de bloemkool in een verse theedoek. Knijp nu de bloemkool fijn totdat al het vocht uit de bloemkool is onttrokken.
  6. Doe de bloemkool vervolgens in een grote kom en voeg de Parmezaanse kaas, de eieren, de mozzarella en de Italiaanse kruiden eraan toe.
  7. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  8. Meng alles zeer goed.
  9. Doe het bloemkoolmengsel op de bakplaat en verspreid in een vorm naar keuze.
  10. Gebruik een klein kwastje om het mengsel met wat olie te besmeren.
  11. Bak de pizzabodem 12 tot 15 minuten af totdat deze goudbruin van kleur is.
  12. Verdeel de tomatensaus over de pizzabodem en pimp vervolgens naar keuze.
  13. Zet je gepimpte versie weer in de oven en laat het ongeveer 3 tot 5 minuten bakken, totdat de kaas gesmolten is.
  14. Serveer direct en maak het geheel eventueel af met wat verse basilicum of rucola.
  15. Laat het smaken en geniet!

Broccoli pizza

Voor de echte durvers, ga ik nog een stapje verder: de broccolipizza. Het recept blijft volledig hetzelfde, enkel vervang je de bloemkool door een broccoli. Let wel, de smaak en de kleur zal bij deze variant zeker anders zijn dan dat je gewend bent. Maar wat dan nog, dare to be different 😉

Krijg je het water al in de mond? Super! Haal alles in huis, maak er een gezellige voorbereiding van – met eventueel een lekker wijntje erbij – en geniet vervolgens van deze overheerlijke gezondere pizza. Smakelijk! 😉

Voor andere gezonde gerechten en tips kan je terecht op onze website!

Love fades, pizza is forever.