image/svg+xml
Aura

Healthy snacking

By:

Healthy snacking. Gezonde tussendoortjes zijn van belang om de dipmomenten tussen je hoofdmaaltijden te vermijden. Zij houden je metabolisme actief. Bovendien remmen zij de neiging om naar ongezonde snacks te grijpen en voorkomen ze dat je ’s avonds te grote honger hebt, waardoor je automatisch kleinere porties neemt. Hieronder enkele praktisch tips rond healthy snacking.

  1. Hou je aan de juiste portie. Een gezond tussendoortje bevat in regel niet meer dan 150kcal. Eigenlijk hoeft een tussendoortje niet per se. 3 hoofdmaaltijden kunnen volstaan indien ze de behoefte aan vitaminen, mineralen en vezels dekken. Kleine eters en kinderen kunnen wel baat hebben bij tussendoortjes, waardoor ze mogelijks hun energieniveau op peil kunnen houden.
  2. Kies voor een slim tussendoortje. Stop niet eender wat in je mond, maar vul de gaten in je eetpatroon verstandig op. Zorg -met andere woorden- voor een tussendoortje met inhoud: vezels, vitaminen, mineralen.
  3. Vermijd zoete snacks. Deze caloriebommen vormen niet alleen een aanslag op gewicht, maar evenzeer op je tanden. Ook te vaak eten is slecht voor je tanden. Gun jezelf en je tanden de nodige rust en beperk je tot 3 tussendoortjes per dag.
  4. Combineer steeds met water: zo zorg je er meteen voor dat je voldoende vocht opneemt en spoel je tegelijkertijd de zure bestanddelen die het tandglazuur kunnen aantasten, weg.
  5. Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je geen ochtendtype bent en elke seconde benut om langer in je bed te liggen, is het verstandig om de avond vooraf al enkele gezonde snacks voor op het werk klaar te maken. Zo voorkom je in de ochtend heel wat stress en bespaar je jezelf een loopje naar de snoepautomaat.
  6. Geniet. Dat je tussendoortje slechts 150 kcal mag bevatten, is des te meer een reden om van elke hap extra te genieten! Neem dan ook even de tijd om bewust te eten.

Wat zijn nu gezonde en slimme tussendoortjes voor Healthy snacking?

  1. Fruit. Kies vooral voor fruit als tussendoortje. Zo bereik je gemakkelijk de aanbevolen norm van minimum 2 stukken fruit per dag. Varieer in fruit, zo varieer je ook in vitaminen en mineralen.
  2. Groenten en verse (magere) soep. Ook groenten kunnen zeker als tussendoortje. Rasp een wortel / komkommer of neem een kop verse soep met een volkoren cracker / beschuit.
  3. Noten (ongezouten). Een handje noten stilt je honger snel. Gezonde noten zijn wal-, hazel-, cashew-, pecan-, paranoten, amandelen,… Zij bevatten heel wat kcal en vetten (verzadigde vetten). Deze vetten heb je nodig, maar je hoeft hier –uiteraard- niet in te overdrijven.
  4. Magere/halfvolle melk- of sojaproducten. Daarnaast kan je zeker ook kiezen voor een tussendoortje op basis van melk of voor een sojaproduct? Voeg aan je yoghurtje eventueel wat noten en/of zaden toe.
  5. Brood en granen. Ook een volkorenboterham met gezond beleg is een ideaal tussendoortje dat de juiste energie levert. Liever cornflakes? Waarom niet! Maar je raadt het al: kies altijd voor ongesuikerde en vezelrijke ontbijtgranen (bv All Bran).
  6. Gezonde koek: Wat is nu een gezonde koek? Een gezonde koek als tussendoortje voldoet aan 3 voorwaarden
    • < 150 kcal
    • < 15 g vetten per 100 g
    • bevat vezels
    • Voorbeelden van gezonde koeken zijn: Grany, Sultana, volkoren rijstwafels,….
  7. Tussendoortje uit eigen keuken. Waag je jezelf aan de bereiding? Let dan op het volgende:
    • Kies voor volkorengranen: volkorenbloem, havermout, … en beperk je hoeveelheid suiker.
    • Bak met zachte margarine of plantaardige olie, die bevatten minder verzadigde vetzuren. Kokosvet is geen goed alternatief. In tegenstelling tot andere plantaardige oliën bevat het voornamelijk verzadigde (slechte) vetten. Idem dito voor palmolie en cacaoboter.

Bron: Vigez https://www.gezondleven.be/